Recept: Gegrilde Côte de Boeuf met wintergroenten en beurre noisette

Ingrediënten:

(4 personen)

cote-de-boef-image-620x2481.2 kg côte de boeuf aan een stuk
4 teentjes knoflook
2 takjes rozemarijn
2 preien
4 pastinaken
olijfolie
200 g boter
2 gekookte bieten
400 g winterpostelein
4 el balsamicoazijn
1 el honing

Extra nodig:

barbecue of ovengrill
aluminiumfolie
pan met dikke bodem

Bereiding:

Laat de Côte de Boeuf buiten de koelkast in een half uur op temperatuur komen. Steek de barbecue aan of verhit de grill van de oven.

Pel en halveer de knoflooktenen. Pluk de rozemarijn. Maak met een scherp mes kleine sneetjes in de vetlaag van het vlees. Stop hierin de halve tenen knoflook en plukjes rozemarijn. Bestrooi het vlees met zout en peper. Was de preien. Halveer de pastinaken over de lengte, wrijf ze in met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper.

Roosteren
Leg het vlees, de preien en pastinaken op de barbecue. Rooster op hoge temperatuur het vlees en leg het vervolgens op een minder hete plek om verder te garen tot een kerntemperatuur van circa 55°C. Hoe lang dit duurt is, afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste gaarheid. Laat het vlees afgedekt onder aluminiumfolie circa 10 minuten rusten. Laat de preien zwart blakeren en rooster de pastinaken goudbruin. Doe de boter in een pannetje met dikke boden en laat de boter op het rooster van de barbecue (of op laag vuur in de keuken) rustig uit bruisen en vervolgens rustig bruin kleuren. Pel de buitenste bladeren van de preien eraf en snijd de preien in stukken.

Salade
Meng in een flinke kom de azijn en honing. Voeg een scheutje olijfolie toe. Snijd de bieten in stukjes. Meng ze in de kom met de dressing en de winterpostelein en breng op smaak met zout en peper.

Serveren
Snijd het vlees in mooie stukken. Serveer op schaal of bord met daarbij de gepelde prei en de pastinaak met een beetje beurre noisette erover gelepeld. Serveer ook de salade erbij.