Recept: Côte de Boeuf met bearnaisesaus
BOODSCHAPPEN
Salade fraîche
3 little gems
2 stronkjes roodlof
sherryazijn
gembersiroop
Dijon mosterd
olijfolie
peper
zout
Knapperige uien
3 grote uien
3 eetlepels bloem
zout
sojaolie om in te frituren
Bearnaisesaus
3 eetlepels sherryazijn
2 sjalotten, fijn gehakt
1 eetlepel gekneusde peperkorrels
1 bosje dragon, fijn gehakt
250 gram geklaarde boter
4 eierdooiers
zout en peper
Côte de boeuf
1 of 2 Côte de Boeuf, ga uit van ongeveer 200 gram vlees per persoon
sojaolie
zout
peper
200 gram haricots verts
VOORBEREIDING
Salade
Haal de blaadjes van de little gems los en doe ze in een grote schaal
Snij de stronkjes roodlof in plakjes
Maak de sla en roodlof aan met een friszure dressing van limoensap, olijfolie, mosterd en zout en peper
Knapperige uien
Snij de uien in dunne ringen, dit gaat heel makkelijk en snel met een mandoline
Verwarm olie in een frituurpan of op het vuur in een wok tot 180 graden
Doe wat bloem in een grote kom en hussel hier de uienringen in
Alle ringen moeten bedekt zijn met een laagje bloem, schud het overtollige bloem van de ringen
Frituur de ringen mooi bruin
Frituur niet te veel tegelijkertijd, doe het afhankelijk van de grootte van de wok of frituurpan in twee of drie keer
Laat de uienringen uitlekken op keukenpapier en bestrooi meteen met zout
Sauce béarnaise
Klaar de boter.
Maak de gastriek: breng azijn, fijngehakte sjalotten, peper en versnipperde dragon aan de kook, reduceer tot een derde en zeef
Doe de eierdooiers in een metalen schaal en voeg de gastriek toe
Klop de eierdooiers au bain marie luchtig en dik
Voeg dan zacht kloppend langzaam de geklaarde boter toe (zorg wel dat de geklaarde boter niet te warm meer is)
Blijf kloppen totdat alle boter is opgenomen
Breng op smaak met zout en peper en voeg wat vers gesneden dragon toe
Serveer direct of hou warm in een thermoskan, maar niet langer dan een uur
Côte de boeuf
Laat het vlees echt goed op kamertemperatuur komen
Verwarm de oven voor op 180 graden; dikkere stukken vlees kun je altijd het beste nagaren in een oven
Bestrooi het vlees met zout en bestrijk het met olie
Zorg dat je pan of grillpan goed warm is en gril het stuk vlees aan beide kanten goed aan, je moet een mooie bruine korst hebben
Haal het vlees uit de pan en gaar na in de oven, ongeveer 10 minuten voor medium
Hou het vlees het liefst in de gaten met een kerntemperatuurmeter, 52 graden is medium
Wij halen het vlees altijd uit de oven met ongeveer 50 graden, want hou er rekening mee dat het nog nagaart
Laat het vlees nu zeker een kwartier rusten in aluminiumfolie
Leg het vervolgens op een mooie snijplank en snijd het aan tafel haaks op de draad in mooie lapjes
Je kan als extra nog het vet van de côte snijden en uitbakken tot lekker knapperige kaantjes
Haricots verts
Kook de boontjes in water met peper en zout beetgaar
Giet de boontjes af als deze beetgaar zijn en koel ze direct in koud water, dan blijven ze mooi groen
AFRONDEN EN BORD OPMAKEN
Verwarm de boontjes in een beetje boter en doe ze in een schaal
Doe de gefrituurde uienringen en salade elk in een mooie schaal en serveer de saus in een sauskom
Snij het vlees aan tafel aan