Recept: Côte de boeuf

Dit is een recept uit de klassieke Franse keuken.

Bereidingstijd

60 min.

Ingrediënten/boodschappenlijst voor 2 personen
– 200 g kleine sjalotjes
– 1 takje verse tijm
– 6 tot 8 rozemarijnnaalden
– 2 verse salieblaadjes
– 2 el olie/boter
– 500 gram dry aged Côte de boeuf (liever 1 dik stuk van+- 4cm dan 2 dunne stukken)
– Zout en zwarte peper uit de molen
– 1/8 liter rode wijn (bourgogne)
– 1/8 liter runderfond
– 20 g koude boter

Voorbereiding

  1. Schil de sjalotjes, snipper 2 van de sjalotjes heel fijn.
  2. Trek de tijm van de stengel.
  3. Snij de rozemarijnnaalden een keer door.
  4. Snij de salie in reepjes,
  5. Verwarm de oven voor op 70 graden.

Bereidingswijze

  1. Verhit de olie/boter in een koekepan tot deze goud/bruin is.
  2. Bak de Côte de boeuf aan elke zijde aan met de sjalotjes erbij, tot allebei de kanten mooi bruin zijn.
  3. Voeg peper en zout naar smaak.
  4. Haal de Côte de boeuf uit de pan en leg deze in de oven. De Côte de boeuf kan op deze tempratuur wel 3 of 4 uur in de oven staan en zal niet doorslaan
  5. Meng de wijn en de fond met de overgebleven jus uit de pan en laat dit zachtjes inkoken.
  6. Schep het vet af om het verder in te laten koken.
  7. Roer de boter (in kleine klontjes) met een garde er door tot dit geheel een mooie saus is.
  8. Snij/trancheer de Côte de Boeuf dwars op de draad  in mooie plakjes.
  9. En nu genieten maar!