Ingrediënten/boodschappenlijst
Porties: 8 personen
– 1½ kg rib roast
– Peper, zout, boter en olie
– 750 gr zoete uien
– 1 dl plantaardige olie
– 50 gr suiker
– 2 dl rode port
– 2 dl rode wijn
– 1 bos bospeen
– Boter, zout, sinaasappelsap
Bereidingswijze:
1. Prepareer de rib roast en snijd desgewenst in (2) porties. Kruid de vetzijde tot op het vlees in en kruid royaal met versgemalen peper en zout.
2. Bak de rib roast vervolgens in (weinig) boter en/of olie aan tot deze rondom gekleurd is; breng over in een braadslee.
3. Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Fruit de uiringen met de suiker in de olie op zacht vuur rustig aan; laat ze niet teveel kleuren, neem hiervoor ruim – circa 20 minuten – de tijd
4. Voeg de port en wijn toe en laat het geheel op matig vuur sudderen tot alle vocht verdampt is en een zachte marmelade is ontstaan.
5. “Tourneer” de bospeentjes en laat er een stukje van het loof aanzitten. Fruit de bospeentjes in weinig boter met wat zout aan; voeg sinaasappelsap tot het geheel net niet onderstaat toe en breng het geheel aan de kook. Doe een deksel op de pan en kook de bospeentjes beetgaar.
6. Afwerking: Verwarm de oven voor op 180˚ C.
7. Plaats het vlees in de oven en braad tot de gewenste gaarheid.
8. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat het op een warme plaats minimaal 15 minuten rusten.
9. Verwarm ondertussen de uienmarmelade en de bospeentjes.
10. Snijd het vlees tegen de draad in gelijkmatige plakken. Serveer het vlees met de uienmarmelade en de bospeentjes.